Verschil Private lease en Financial lease

13 januari 2023

Verschil Private lease en Financial lease

Een auto leasen kan op verschillende manieren. De twee meest bekende leasevormen zijn private lease en financial lease. Deze opties zijn echter niet altijd de juiste voor jouw doeleind. In deze blog zullen wij jou meer informatie geven over het verschil tussen private lease en financial lease. Zodat je straks weet welke leasevorm bij jou past. Indien je op zoek bent naar financial lease, dan helpen wij je graag met het vinden van jouw droomauto!

Particulier of zakelijk

Het eerste wezenlijke verschil tussen private lease en financial lease is het doeleind van de huur. Wanneer je als particulier een auto wilt leasen dan is private lease dé geschikte leasevorm voor jou. Dit is namelijk de meest voorkomende manier van leasen voor particulieren. Mocht je op zoek zijn naar een leaseauto die zakelijk gebruikt wordt, dan is financial lease een goede optie. Om hiervoor in aanmerking te komen is het echter wel belangrijk dat je in bezit bent van een KVK-nummer.

In eigen bezit of pacht

Beide opties verschillen ook op het gebied van eigendom van de auto. Financial lease en private lease hebben beide een andere constructie. In het geval van de financial lease wordt je na afloop van het leasecontract ook daadwerkelijk eigenaar van de auto. Je betaalt elke maand een aandeel van het aankoopbedrag. In feite koop je de auto en spreid je dit bedrag over een zelf te bepalen periode. Tevens is het mogelijk om een aanbetaling te doen. Hierdoor kun je het maandelijks te betalen bedrag verlagen.  

In het geval van private lease spreekt men daadwerkelijk van het leasen, dan wel huren, van een auto voor een langere periode. Na afloop van de leaseperiode levert de gebruiker de auto namelijk weer in bij de leasemaatschappij. De geleasde auto blijft in deze leasevorm altijd in het bezit van de leasemaatschappij.

De maandelijkse kosten

Een ander verschil tussen private lease en financial lease is de maandelijkse kosten. Deze variëren namelijk aanzienlijk. In het geval van private lease zullen de maandelijkse kosten praktisch alles dekken. Zo zijn wegenbelasting, onderhoud, verzekering, reparaties en nog meer inbegrepen bij de kosten. Bij financial lease is de gebruiker zelf verantwoordelijk voor deze extra kosten.

 

Private Lease

Financial lease

Nieuwe auto

Ja

Ja

Juridisch eigenaar van de auto

Nee

Ja

Eigenaar naar einde leaseperiode

Nee

Ja

Kosten aftrekbaar

Nee

Ja

Onderhoud inbegrepen

Ja

Nee

BKR registratie

Ja

Ja

Kilometers per jaar

Gelimiteerd

Onbeperkt

Inruil mogelijk

Ja

Nee

De voordelen van private lease 

Private lease maakt het mogelijk om een nieuwe auto te rijden zonder een grote financiële investering te doen. Dit is dan ook meteen het grootste voordeel van deze leasevorm. Hierin zit echter geen verschil tussen financial lease en private lease. Aangezien je ook met financial lease ook in een nieuw auto rijdt. 

Hiernaast betaal je een vast bedrag per maand. De maandelijkse kosten van een auto worden vervolgens gedekt door de leasemaatschappij. Hierdoor heb je eenvoudig inzicht de kosten van je auto. Alleen de brandstofkosten zijn voor jezelf.

De nadelen van private lease

Een auto leasen met private lease brengt ook nadelen met zich mee. Ten eerste zit je vaak vast aan een kilometer restrictie. Hierdoor moet de gebruiker vaak een minimum aantal kilometers rijden en mag die niet meer rijden dan het limiet. Wanneer er meer wordt gereden dan wordt er een bedrag per gereden kilometer in rekening gebracht.   
Het grootste nadelige verschil financial lease en private lease is dat je na de huurperiode geen eigenaar bent met private lease. 

Een ander nadeel van deze leasevorm is dat je verplicht bent om te betalen voor onderhoudskosten terwijl het niet nodig is. Elke maand betaal je een bepaald bedrag waar deze kosten ook bij in zitten. Ongeacht of er reparaties nodig zijn, deze kosten blijven.

Verder is een nadeel van private lease dat er vaak een limiet zit op het aantal kilometers dat gereden mag worden. Als je toch meer rijdt dan betaal wordt er een extra bedrag in rekening gebracht per gereden kilometer. Dit in tegenstelling tot financial lease waar je ongelimiteerd kunt rijden.

De voordelen van financial lease

Met financial lease spreid je het bedrag over een zelf te bepalen termijn. Zo behoudt je net als met private lease het gros van je liquide middelen.Verder is een groot verschil tussen private en financial lease dat je na de leaseperiode officieel eigenaar bent. Het is dus mogelijk om de auto te verkopen na de leaseperiode. Zo kun je een groot deel van de oorspronkelijke inleg terugverdienen.  

Voor zakelijke klanten is financial lease ook zeer aantrekkelijk. Dit komt omdat er aan deze leasemethode meerdere financiële voordelen zitten. Zo kom je in aanmerking voor investeringsaftrek, renteaftrek en kun je de auto fiscaal afschrijven. Verder is het mogelijk om de BTW terug te vorderen. Dit geldt zowel voor de BTW op de auto zelf als de BTW op onderhoud en brandstof.

De nadelen van financial lease

Een verschil tussen financial lease en private lease is het ontzorgen bij onderhoud of schade. In het geval van financial lease is de gebruiker zelf verantwoordelijk voor de kosten van het onderhoud en reparaties van zijn auto. Een ander nadeel van financial lease is dat je een groter bedrag betaalt voor de auto. Je betaalt namelijk een maandelijks rentebedrag over het aankoopbedrag. Hierdoor betaal je onderaan de streep uiteindelijk extra voor je auto.